Djotiš je Vedska oz. Indijska astrologija. Izhaja iz področja današnje Indije in je v veljavi več kot 5000 let. Temelji na zakonu karme, torej zakonu vzroka in posledice. Karma se v naši družbi dostikrat povezuje s pojmom krivde, v smislu, da moraš »oddelati« svojo karmo. Dejansko pa gre za to, da razumemo, da je vsaka stvar, dogodek ali situacija, posledica nečesa iz preteklosti in hkrati vzrok za nekaj v prihodnosti. Zaradi tega naključja ne obstajajo. Ali bomo na to gledali kot na nekaj, kar nasbremeni ali pa kot na neko univerzalno zakonitost; to pa je naša izbira oziroma odločitev.

Vedska filozofija in psihologija temelji na dejstvu, da človek ni le fizično telo in skupek misli, čustev, načina delovanja, temveč je tudi neomejena energija, univerzalna duša, ki vibrira z določeno frekvenco. Vsi mi smo del neke univerzalne energije, s tem ko smo del življenja. In namen življenja je izkušanje samega sebe skozi koncept ločenosti, v t.i. iluziji ločenosti (Maya). Zato živimo s svetu dvojnosti (dobro – slabo, veliko – majhno, svetloba – tema,…), kjer igramo t.i. božansko igro življenja (Lila). V tej igri smo se poistovetili z tistim delom nas, ki ga imenujemo Ego, popolnoma pa smo pozabili na naš višji Jaz – tisti del nas, ki je večen. Namen življenja se je osvoboditi koncepta Ega, v smislu, da mu vzamemo moč, s katero nas obvladuje. S tem, ko razrešimo svoje strahove, lahko presežemo omejenost, izstopimo iz matrice, zaživimo svoj resnični potencial.

Vede (Vedska astrologija) so zbirka spisov, zapisov, ki učijo o najpomembnejših univerzalnih zakonitostih življenja. Ko razumevanje svojega življenja nadgradimo s tem, da ozavestimo te temeljne zakonitosti, na katerih temelji življenje, imamo moč in znanje, da svoje življenje dvignemo na višjo raven. Da dvignemo, razširimo svojo zavest.

Vse to, kar so Vedski modreci vedeli že pred toliko leti, zdaj dokazuje tudi sodobna znanost, s kvantno fiziko in epigenetiko na čelu. Končno sta si znanost in duhovnost prišli nasproti.

Djotiš v sanskrtskem jeziku pomeni SVETLOBA. Namen djotiš svetovanja ni napovedovanje prihodnosti, ampak je osvetliti življenje, situacijo, v kateri se je posameznik znašel. Zakaj sem, kakršen sem, zakaj se mi določene okoliščine ponavljajo, zakaj je moje življenje takšno kot je? Kajti vsak se kdaj znajde v položaju, kjer si ne želi biti; vsaj dokler se ne odloči na vse skupaj pogledati z druge perspektive.