Biti spontan ali si vzeti čas?

Kaj je bolje – delovati na hitro, instinktivno; ali počasi, si vzeti čas, počakati predno delujemo, sprejmemo odločitev? Kakor kdaj, boste rekli. Jaz pa pravim: kakor kdo.

Dandanes imamo mnogo nasvetov, usmeritev, priporočil – o vsem. Sigurno ste že kje prebrali ali slišali: bodite spontani, zaupajte sebi, svojemu občutku. In sigurno ste kje zasledili tudi to opcijo: premislite, počakajte predno se odločite, nikar prehitro. Katera od teh dveh opcij je »pravilna«?

Obe, ampak odvisno za koga. Ravno v tem je bistvo. Nismo si vsi enaki. Naša družba deluje z naravnanostjo: za vse velja enako. In ko torej slišimo ali beremo nek nasvet, je ta napisan in namenjen vsem – dobronamerno. Kajti sigurno ta velja za tistega, ki je to izrekel, napisal. In ljudje še vedno verjamemo, da tisto kar je dobro zame, je dobro za vse.

Ravno to je tisto, kar moramo dojeti, kar se mora spremeniti: nismo si enaki, vsak izmed nas je edinstven. Pa ne samo po izgledu, osebnosti, tudi glede na našo energetsko mehaniko, naše telesne kapacitete, način delovanja in način sprejemanja odločitev, ki je pravi za nas. Ni mišljeno, da vsi delujemo na enak način, da imamo vsi enako mišljenje in način delovanja. In v tem ni nič sebičnega. To je naša osnovna danost in pravica. Svet se spreminja, energije se spreminjajo; v ospredje prihaja pomembnost spoštovanja posameznikove individualnosti in delovanja na podlagi le-te. Samo posameznik, ki zares živi in deluje na podlagi Sebe, je lahko izpolnjen in kot tak v doprinos kolektivnemu.

Znanost Human Design nas uči kdo smo in nam pomaga razumeti našo lastno edinstvenost. Eden izmed najpomembnejših elementov Human Designa je naša notranja avtoriteta oziroma način kako sprejemamo odločitve zase. Ali to naredimo na hitro, v trenutku ali pa si moramo vzeti čas; sta primera dveh nasprotujočih si načinov oz. notranjih avtoritet.

Pri osebi z Vranično avtoriteto je energetski center Vranice tisti, ki ima največjo moč. To je center telesne zavesti in med drugim predstavlja naš imunski sistem. Ljudje, za katere je pravilni način delovanja, da sledijo svoji telesni intuiciji, da so spontani, »nepremišljeni«; pa vendar zaradi kolektivnih vzorcev in prepričanj ne zmorejo tako delovati; so pogosto žrtve kroničnih, avto imunih bolezni. Zakaj? Ker namesto, da bi poslušali sebe, svoje telo, le tega zanikajo in delujejo iz uma, v smislu: to je bolj smiselno, koristno, pravilno, sprejemljivo, itd. Na ta način je telo preslišano in se »upre«. Takšna oseba mora zbrati dovolj poguma, da posluša samega sebe; kajti ta avtoriteta je nelogična in naučeni smo, da zaupamo zgolj tistemu, kar ima neko razumsko osnovo. Ko takšna oseba ne zmore delovati v trenutku, ko čaka, razmišlja… trenutek mine in prav tako priložnost, ki je prava zanjo. Torej; zaupajte svojemu občutku, zaupajte prvemu vtisu in ne iščite logičnih potrditev. Ne oklevajte! Zaupajte sebi in opazujte kako se bo vaša intuicija sčasoma izostrila.

Pri osebi s Čustveno avtoriteto pa je energetski center Solarnega pleteža tisti z največjim pomenom. To je center naše čustvene zavesti, ki se šele razvija. In tu velja ravno nasprotno: ni resnice v danem trenutku, počakaj, da se tvoja čustva umirijo. Nikoli ne deluj instinktivno. Bodi potrpežljiv! Oseba s čustveno avtoriteto je tu, da življenje izkuša skozi globino svojih čustev in šele, ko se ta čustva stabilizirajo, ko nastopi čustvena jasnost, takrat veš kaj je zate prav in kaj ne. Dokler si nervozen ali navdušen, v resnici ne veš. Počakaj na jasnost. Tudi pri tem načinu smo žrtev družbenih prepričanj v smislu: tisto kar te navdušuje, je dobro zate in tisto česar se bojiš, kar te dela nervoznega, ni dobro zate. Pomembno se je naučiti, da odločitev ne smeš sprejemati v trenutku navdušenja, evforije ali strahu in nezaupanja vase. Ne deluj v naglici; zaupaj, da bo vse, kar je mišljeno zate, počakalo.

Ustrezen način delovanja je pomemben tako pri velikih življenjskih odločitvah, kot pri vsakodnevnem delovanju. Vzemimo za primer prehranjevanje. Oseba z vranično avtoriteto se ne more prehranjevati na isti način kot oseba s čustveno avtoriteto. Prva bo najverjetneje jedla na način: sicer mi zdajle tekne pica, ampak bom raje solato, ker je to bolj zdravo – torej zanikanje telesa in poslušanje uma. Oseba s čustveno avtoriteto pa bo najverjetneje jedla s čustvi, namesto s telesom; torej ko je pod vplivom čustev, ne pa ko je zares lačna.

Poznavanje sebe in svoje edinstvenosti je pomembno. In bo čedalje bolj pomembno. Prenehajmo slediti splošnim smernicam, priporočilom, usmeritvam. Ker so le ta napisana za kolektivno. In čeprav smo del kolektivnega, smo najprej individualna bitja. Kar je morda v preteklosti delovalo za vse, bilo v najvišje dobro za vse nas; danes ni več. Ne more biti več. To lahko vidite sami, če si le upate iskreno pogledati družbo in svet. Nič ni narobe, to je del evolucije. Spremembe so naravne, zahtevajo pa prilagoditev. In tokrat se mora prilagoditev zgoditi znotraj vsakega od nas. Ne čakajmo, da se spremenijo zunanji pogoji, da se kolektivno prilagodi posamezniku, ker se ne bo. Mi smo tisti, ki se lahko naučimo delovati zares iz Sebe in smo s tem v doprinos kolektivnemu, ne pa odvisni od njega.