Nekje…

V naselju je bilo dvanajst hiš in v vsaki od teh hiš se je naselil stanovalec.

Skupno vsem dvanajstim stanovalcem je bilo to, da so bili vsi precej počasni, vztrajni, rigidni, odgovorni, organizirani, striktni, realni, brezkompromisni. Kar naprej so se ukvarjali s tem, kako poskrbeti zase, glede na vse omejitve, ki jih življenje prinaša. V ljudeh so vzbujali občutek strahu, nemoči, omejenosti, zapuščenosti, minljivosti; zdelo se je, da s seboj prinašajo ovire, težave, bolezni, izgube. Le tisti, ki si je upal spoznati se z njimi, se soočiti z njihovo na videz temačno podobo, je spoznal, da se v njih skriva nekaj več – izkustvena modrost. Le tisti, ki si je upal prestopiti prag katere od teh hiš, se soočiti s svojim strahom, je bil za to nagrajen – z globokim razumevanjem življenja in občutkom osvoboditve.

Prav ste ugotovili. Vsi prebivalci naselja so se imenovali Saturn.

Nekega dne se je vseh dvanajst Saturnov zbralo in si izmenjalo izkušnje z življenjem v vsaki od dvanajstih hiš. Glavna tema je bila kako si zagotoviti brezskrbnost, stabilnost, mir. V resnici so govorili o svoji ranljivosti.

Saturn v prvi hiši: Ne vem, če sem dovolj dober, če zmorem, strah me je kritike, zato sem raje sam zase. Sem previden, spremembe mi ne dišijo. Sem požrtvovalen, vztrajen, organiziran, odgovoren, zvest, rad služim drugim. Imam veliko obveznosti. Dobro se razumem s starejšimi, njihova modrost me pomirja.

Saturn v drugi hiši: Dobro moram skrbeti zase, z ustrezno prehrano, za svoje fizično telo. Denar, materialne dobrine mi dajejo občutek varnosti in so ključne za občutek brezskrbnosti.

Saturn v tretji hiši: Želim imeti čim več informacij in znanja o tem kako poskrbeti zase. Izkušnje drugih ljudi, s katerimi se lahko primerjam, so pomembne. Moram znati izkoristiti svoje konkurenčne prednosti, danosti in talente.

Saturn v četrti hiši: Doma, v družini, z mamo je bil prisoten občutek utesnjenosti, omejenosti. Naučili so me delavnosti, odgovornosti, poštenosti, naravnanosti na druge ljudi. Premalo pa je bilo »lepega«.

Saturn v peti hiši: Moj um je discipliniran, močen. Zdi pa se mi, da težko izrazim svojo kreativnost, ustvarjalnost. Na področju otrok se srečujem z izzivi.

Saturn v šesti hiši: Sem perfekcionist, nikoli ni dovolj dobro, vedno lahko dam še več, naredim še več. Ni se mi težko razdajati za druge, služiti drugim. Pogosto sem izčrpan, preobremenjen, kar vpliva na moje zdravje.

Saturn v sedmi hiši: V partnerskem odnosu je pomembno zaupanje. Tam sem predan in pričakujem predanost. Trajnost, zanesljivost, tovarištvo, zvestoba, odkritost, poštenost. V ljubezni sem realist, ne idealist.

Saturn v osmi hiši: Zavedam se omejitev, minljivosti! In to me navdaja z občutki strahu, nemoči. Želim imeti nadzor, kontrolo nad življenjem. Določene stvari v življenju bi moral preprosto sprejeti in spustiti… se predati in zaupati. Razumevanje življenja, raziskovanje »drugačnega« pristopa in razlage, mi pri tem lahko pomaga.

Saturn v deveti hiši: Nimam široke slike, prave vizije v življenju, nekoga, ki bi me vodil, usmerjal. Življenje je težko, potrebno se je odrekati, delati. Kaj je smisel, kaj me zares osrečuje?

Saturn v deseti hiši: Ni mi težko delati, da bom uspešen v karieri, da dosežem nek status. Sem vztrajen, odgovoren, organiziran, predan drugim. To pričakujem tudi od ljudi. Počasi lahko dosežem karkoli, zmorem, moram, sam!

Saturn v enajsti hiši: Doseči svoje cilje, želje, živeti svoje ambicije… to je nekaj kar mi je pomembno, vendar zahteva veliko truda. Ne zmorem se povezati s pravimi ljudmi, s katerimi bi imel skupne interese.

Saturn v dvanajsti hiši: Vidim veliko problemov, težav, ovir v zvezi s prihodnostjo. Ne vem če sem sposoben novih obremenitev, odgovornosti. Po drugi strani pa vem, da bom na poti našel rešitve; počasi a vztrajno bom prišel do cilja.

Kaj so ugotovili? Da ima vsak izmed njih izzive na določenem področju v življenju. Vprašali so se, zakaj se zdi, da je nekaterim izmed njih vseeno težje kot ostalim? Potem pa so spoznali, da so vsi opremljeni prav z vsem, kar potrebujejo, da se soočijo z danimi okoliščinami. In da, težja kot izgleda situacija/lekcija, dragocenejše je spoznanje, ki ji sledi.

Razmišljali so še o tem, kaj bi lahko naredili, da se jih ljudje ne bi tako bali in želeli za vsako ceno izogibati, da bi si vendarle upali obiskati njihovo naselje? Da jih ne bi privlačile zgolj soseske Vener, Jupitrov, Merkurjev. Pa so ugotovili, da ljudje še niso pripravljeni; da še vedno dajejo predznak, da še vedno delijo na dobro in slabo. In da še vedno želijo le »dobro«, »slabemu« se izogibajo. Da še ne morejo sprejeti… vsega kar je in zato v resnici ne morejo sprejeti Sebe in življenja.

In ker je Saturn znan po svoji vztrajnosti… so je vseh dvanajst Saturnov le modro nasmehnilo in skupaj izreklo: »Jutri je nov dan«.