Moški so z Marsa, ženske so z Venere

Trenutno sta Mars in Venera skupaj na nebu, kar me je navdihnilo za tale zapis. Venera v astrologiji predstavlja ženski princip, Mars pa moškega. Princip, energijo – ne spol.

Definitivno so odnosi (predvsem partnerski) trenutno na preizkušnji. Marca, ko svoj položaj na nebu zamenjata karmična vozla Rahu in Ketu, ki se premakneta v Ovna in Tehtnico, bo to še toliko bolj aktualno. Tehtnica je Venerino znamenje, ki simbolizira predvsem odnose in Ketu je planet, ki prinaša med drugim izgube, opuščanja. Verjamem, da nas bo Ketu v znamenju Tehtnice naslednje leto in pol brezkompromisno vodil do vsega tistega, kar moramo spustiti, česar se moramo osvoboditi v odnosu z najbližjimi.

Skozi odnose se učimo. Vsi. Odnosi nam kažejo kdo smo. Kažejo nam vse, kar verjamemo, da nismo, kar nam »manjka«. Odnosi so odraz nas samih. Partnerji nas opozarjajo, nam kažejo, dregajo v vse naše rane. Je torej partnerstvo lahko »popolno«, brez težav, prepirov, ovir, izzivov? Ne. Ali to pomeni, da takšno partnerstvo ni v redu? Ne. Takšno partnerstvo je priložnost za rast, za razvoj. Če si le to dovolimo. Če ne uidemo drugam, ker menimo, da je partner »izvor težav«, ker si ne priznamo, da je partner je odraz nas samih.

Kdaj pa je partnerstvo lahko »popolno«? Brez drame, obsojanj, vloge žrtve? Kdaj smo zares sposobni videti in sprejeti drugega; brezpogojno, brez navezanosti, brez odvisnosti? Ko smo takšni do sebe. Ko smo sami pristni, zadostni, izpolnjeni, ozdravljeni. To pa je redkost. Ker to zahteva predanost, delo na sebi, moč, zaupanje, pogum in še kaj.

Ni težava odnos, kjer pride do prepira, kjer se pojavijo izzivi, kjer so nesoglasja. To vse le pomeni, da mi sami še nismo ok. Bomo zapustili tak odnos? Ne. Ker vemo, da bi slej ko prej drugje naleteli na enakega. In v kolikor oba partnerja to razumeta, je to to. In to pomeni, da sta oba partnerja na enaki stopnji zavedanja življenja. Da oba razumeta in dojemata svet okoli sebe na enak način. In ja, pomembno je, da si oba želita napredovati, da si oba želita enkrat tisto največ. In, da razumeta, da si morata najprej želeti biti vsak zase tisto največ kar sta lahko, preden lahko živita to v odnosu.

Kaj bi bil zame tisti »deal breaker« v odnosu?

Partner s katerim se prepiram? Ne. Partner, ki ne razume ali si ne želi razumeti, zakaj se prepirava? Ja.

Partner, ki ima drugačne hobije, zanimanja? Ne. Partner, ki ima drugačno vizijo, razumevanje življenja? Ki si ne želi postati najboljša verzija samega sebe? Ja.

Zavihajmo počasi rokave in se pripravimo ali bolje rečno – se prepustimo… tistemu kar nam bo življenje prineslo. In zaupajmo, da je vse v naše najvišje dobro.